Будьте в курсі з “ПЕРШИЙ.com.ua”– підписуйтесь на наш канал в Telegram, а також сторінку в Instagram
«Жирний четвер»: на Закарпатті стартував тиждень угорських страв
21.02.2020 13:47
265
0
Угорські (і не тільки) католики за народною традицією відзначають за тиждень до початку Великого посту «Жирний четвер».
Ідею поєднати звичай добре наїстися перед постом із популяризацією угорської національної кухні Закарпатська угорська туристична рада вперше реалізувала вісім років тому. Цьогоріч до ініціативи долучився 21 заклад. Майже половина розташовані у Берегівському районі, проте чимало також на Ужгородщині. Ще декілька – у Мукачеві, Виноградові і на Рахівщині, у селищі Ясіня.
Жирний четвер – аналог Масниць. У багатьох західноєвропейських країнах проводять народні гуляння, приурочені до цього дня. Гастрономічна акція на Закарпатті триває довше – не один день (щоб охопити ширшу аудиторію), хоча і не повний тиждень. У наступні три дні після четверга знижки на обрані страви зберігаються на рівні 25%.
У одному з мукачівських закладів, який бере участь у заході, уранці першого дня не надто людно – у камерній атмосфері за столиками затишно розмістилися кілька компаній. Офіціант спершу вручає стандартне меню. Почувши запитання про угорську кухню, на секунду розгублюється, десь зникає і приносить окрему картку з акційними стравами. Що дивує, найбільш відомого і популярного в туристів бограча у ній немає.
Є інша калорійна смакота: рокот-крумплі, шовдарь левеш, чірке-папрікаш, пацали (рубці) і торгоня – те, що може виявитися для туриста новим і несподіваним. Із десертів – фанки.
Закарпатцям багато з цих страв знайомі, однак і вони можуть відкрити для себе щось нове – кулінарні звички відрізняються навіть у різних родинах. Заступниця голови Закарпатської угорської туристичної ради Шарлота Чізмар у інтерв’ю місцевим ЗМІ зізнавалася: у цей час триває низький сезон, коли гостей у області не так багато, тому захід запровадили у тому числі для самих мешканців краю.
Особливість його у тому, що він вельми тихий: розважальної програми немає, акцент робиться на якісній ресторанній кухні, яка напрочуд різниться від фестивалів під відкритим небом – треба визнати, що в кращий бік.
На додачу, цього року угорці видали гастрономічний путівник по Закарпаттю.
Меню закладів, які приєдналися до тижня угорських страв, можна переглянути на офіційному сайті Закарпатської угорської туристичної ради.
Там знайдеться і той самий бограч, і боб-гуляш, лоці-печенє, ціґань-печенє, боршош токань, зузо перкелт та навіть місцеві вина – усього потроху. Але й рокот-крумплі – ще та смакота.
Якщо плануєте кудись сходити увечері, забудьте про дієти і згадайте про «Жирний четвер» по-угорськи. Точно не пожалкуєте!
Підготувала Христина Шепа,
для «ПЕРШИЙ.com.ua»
Нагадуємо, Смертельна ДТП на трасі “Київ-Чоп”: шукають свідків та очевидців (ФОТО) Читайте також: На Закарпатті фіксують чергу на виїзд на КПП “Вилок”
Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0