Зелена кава: незвичний відтінок звичного продукту
Поціновувачам кави знайомий теплий аромат добре просмажених кавових зерен. У процесі обсмажування змінюється не тільки колір і запах, але й хімічна структура зерна. Його мелють і споживають вже після термічної обробки.
Каву обсмажують на спеціальному обладнанні – ростерах, машинах, призначених для доведення кавових зерен до ідеального насичено-коричневого кольору. Проте компанії, які цим займаються, наприклад, «Right Now Coffee Roastery» rnow.coffee, пропонують також зелену каву. Для чого? Може, хтось захоче обсмажити каву самостійно? Буває і таке. Проте каву вживають і зеленою. Як твердять, у такому вигляді вона допомагає схуднути. Але чи так вже радикально різняться властивості смажених і не смажених зерен?
Сире зерно
Зелену каву іноді відносять до окремого сорту кави, хоча це не так. Це всього лише необсмажені зерна. Їх сушать природним шляхом на відкритому повітрі.
Не смажена кава може мати колір від блідо-оливкового до яскраво-зеленого. Зерна пружні, а на запах нагадують сушений горох. Смак напою з них не схожий на звичний смак кави. За відгуками, він кислуватий і освіжаючий, трохи в’яжучий і навіть трав’янистий. Опис чомусь викликає асоціацію з імбиром.
Необсмажену каву поставляють у декількох виглядах:
- Мелена
- Розчинна у гранулах
- Сублімована, тобто оброблена за допомогою сухої заморозки
- У зернах
До речі, розмолоти зелену каву значно важче, ніж смажену. Може навіть не витримати кавомолка.
Властивості зеленої кави: правда і міфи
Мода на вживання зеленої кави для схуднення виникла близько 2012 року, коли ведучий популярної медичної передачі на американському телебаченні Мехмет Оз у своєму шоу заявив, що зелена кава здатна «спалювати жир». Він зібрав сто жінок, які погодилися взяти участь в експерименті зі зниження ваги. Одна група пила зелену каву, інша – плацебо. У результаті за два тижні перша група схудла у середньому на 900 г., друга – на 450 г. Результат породив ажіотаж, і зелену каву включили у список засобів для схуднення.
Необсмажені кавові зерна містять хлорогенову кислоту, яка впливає на вуглеводний обмін. Вона має антиоксидантну, антибактеріальну та антивірусну дію, крім цього виявлені гіпоглікемічні, гіпохолестеринемічні (знижує рівень цукру та холестерину в крові), гепатопротекторні та протипухлинні властивості. Їй і приписали здатність «спалювати жир», хоча переконливих досліджень, які б підтвердили, що хлорогенова кислота щось таке робить, немає.
Зате у 2013 році вийшла робота групи австралійських вчених під керівництвом Венса Метьюза і Кевіна Крофта, які тримали лабораторних мишей на багатій жирами дієті, а одній з груп як додаток давали хлорогенову кислоту. Проте обидві групи мишей набирали вагу однаково. Що означає – якщо запивати гамбургери зеленою кавою, неможливо схуднути. Зрештою, і як на самих гамбургерах. А ось хлорогенова кислота у великих дозах може шкодити, бо запускає метаболічні зміни, які здатні привести до цукрового діабету. У зеленій каві цієї речовини десь наполовину більше, ніж у смаженій.
Також у зеленій каві менше кофеїну. Втім, у обсмаженій концентрація кофеїну зростає на 10%, що не є вагомим показником. Переважно у зеленій каві містяться ті ж речовини, що й у смаженій.
То чи є сенс пити зелену каву?
Деяким людям подобається вживати не надто смачні продукти, якщо вони вірять, що це корисно. Вочевидь, вони перебрали на себе роль власних батьків, які колись змушували їх їсти неприємні на смак продукти, мотивуючи це тим, що вони корисні. Зелена кава саме з цього розряду: вона не має яскраво вираженого смаку і аромату, якими можна насолоджуватися. Але висновок, що несмачне – обов’язково корисне, не витримує критики. Користь зеленої кави недоведена, крім того, є багато інших способів скинути вагу. На щастя, сиру каву завжди можна обсмажити.
Коментарі - 0