Рослинне молоко: у чому його користь?
Останнім часом рослинне молоко розглядають як альтернативу тваринному. У кав’ярнях пропонують капучіно з кокосовим, мигдалевим чи соєвим молоком. На нього переходять через непереносимість лактози або веганську дієту. Що ж це таке і з чим його їдять?
Рослинне «молоко» за визначенням не є молоком. Це витяжка з горіхів або насіння, яке подрібнюють, змішують у певній пропорції з водою, а після цього віджимають і проціджують крізь сито. У продукт можуть додавати різноманітні спеції, фрукти, натуральні підсолоджувачі. За хімічним складом він не має нічого спільного з тваринним молоком. Назва, яку дали йому споживачі, прижилася через схожі на молоко колір і консистенцію. У промислових масштабах виробляють кокосове, соєве, мигдалеве, вівсяне, рисове, гречане молоко. Кожен різновид рослинного молока https://sz.lviv.ua/chay-moloko-roslynne-polisol/moloko-roslynne/ володіє власними унікальними властивостями.
Кокосове молоко
Після віджиму м’якоті кокосового горіха отримують продукт густої вершкової консистенції. Кокосове молоко вважається чи не найкориснішим різновидом рослинного молока. Воно містить кислоти Омега-3, 6, 9, фруктозу, вітаміни C, K, PP, практично всі вітаміни групи B, а також калій, фосфор, кальцій, натрій і магній. Вживання багатого на рослинні волокна кокосового молока допомагає відновити слизову оболонку кишківника та покращити мікрофлору. Лауринова кислота, яка міститься у цьому напої, сприяє підвищенню опірності інфекційним захворюванням. Його рекомендують тим, хто дотримується модної нині кетодієти (з підвищеним вмістом корисних жирів і пониженим – білків і вуглеводів).
Соєве молоко
Сою вирощують на величезних площах, тому напій з неї – один з найпоширеніших замінників молока. У соєвому молоці багато протеїнів, тригліцеридів і пектинів, а за вмістом ліпідів (жироподібних сполук) воно близьке до коров’ячого. Однак продукт із сої практично не містить кальцію, що часто змушує виробників додавати цей елемент штучно. З цукрів у ньому є глюкоза, фруктоза і сахароза. Лецитин, який міститься у такому молоці, добре знають як емульгатор, однак він також корисний – допомагає знизити рівень холестерину.
Вівсяне молоко
Вівсяна каша – корисний сніданок, а вівсяне молоко – не гірший. Його розробили шведські вчені, які шукали аналог молока для людей з непереносимістю лактози. За користю вівсяне молоко перевершує багато інших молокозамінників. Так, воно багате на мікроелементи – магній, кальцій, натрій, залізо, а також вітамін Е та вітамінами групи B, в тому числі фолієву кислоту. Його вживання нормалізує обмін речовин, знижує рівень цукру і холестерину та сприяє виведенню зайвої рідини, позбавляючи від набряків.
Мигдальне молоко
Напій з мигдалю має хороші смакові якості, за що багато споживачів саме його обирають замінником коров’ячого молока. У ньому багато білків, ліпідів і клітковини. Мигдалеве молоко – скарбниця безлічі необхідних організму елементів: кальцію, фосфору, магнію, заліза, калію, натрію, цинку. Вітамін А, який міститься у мигдальному молоці, захищає зір, а вітамін E та антиоксиданти сприяють здоров’ю шкіри. Також цьому продукту приписують знатність нормалізувати кров’яний тиск.
Рисове молоко
Напій із рису не містить глютену, тому може бути рекомендований людям з непереносимістю цього білка. На смак рисове молоко може бути навіть солодше за коров’яче – завдяки найвищому серед злаків вмісту вуглеводів. Найкориснішим вважається продукт з бурого рису. У ньому присутні залізо, йод, калій, цинк, магній, ніацин, мідь, а також вітаміни (A, D, PP, B1, B3, B9, B12). Рисове молоко укріплює нервову систему і допомагає боротися зі стресами.
Гречане молоко
Гречка багата на залізо, а також, порівняно з іншими злаками, у ній міститься більше білку та кальцію і доволі багато магнію. Гречане молоко – джерело вітамінів групи B, незамінних для функціонування нервової системи, регулювання рівня холестерину і метаболічних процесів, та вітаміну P (рутину), котрий робить судини більш еластичними, допомагає нормалізувати кров’яний тиск і серцевий ритм. Як і у всіх рослинних замінниках молока, у ньому присутні волокна, необхідні для злагодженої роботи травного тракту.
Хоча у рослинному молоці немає лактози і казеїну, інші його компоненти здатні викликати алергію. Багато людей мають підвищену чутливість до горіхів, і, відповідно, горіхового «молока». Поширення соєвих продуктів дозволило виявити, що нерідко трапляється і алергія на сою. Маючи алергію на певний продукт, варто обирати замінники молока, зроблені з іншої сировини.
Коментарі - 0