Майстер-класи від бренд-шефів: у Мукачеві пройшов Регіональний гастрономічний форум

27.07.2021 16:05 1567 0
Майстер-класи від бренд-шефів: у Мукачеві пройшов Регіональний гастрономічний форум

Семінари від спеціалістів ресторанної сфери, майстер-класи провідних шеф-кухарів,  виступи фольклорних колективів та знищення стереотипів про кулінарію – у Мукачівському замку відбувся V Регіональний гастрономічний форум.

Захід, організований Асоціацією шеф-кухарів України, є передусім важливим галузевим майданчиком, який дає змогу обговорити актуальні питання кулінарної сфери та ресторанного господарства. Цього року гостей форуму приймали у Мукачеві. 

За словами директора Мукачівського історичного музею Михайла Белеканича, регіональний гастрономічний форум на Закарпатті відбувся вперше. Учасниками зареєструвалось близько 150 осіб. Це люди, які прийшли подивитися на майстер-класи, поспілкуватися між колегами та дізнатися щось нове. Співорганізаторами заходу виступили Мукачівська міська рада та кілька організацій, які вирішили зробити локацією події Паланок.

 

 

Серед спікерів форуму – президент Асоціації шеф-кухарів України та володар звання «Золотий шеф-кухар України» Iгор Брагiн, віце-президент Асоціації шеф-кухарів, бренд-шеф та суддя кулінарних конкурсів Олексiй Повторейко, а також шеф-кухар ресторану преміум-сегменту і фіналіст кулінарного шоу «Майстер Шеф Професіонали 3» Микола Люлько. Менеджерів ресторанного бізнесу на форумі представляв Євген Пластун, операційний консультант мережі ресторанів First Line Group.

«Про закарпатську кухню не знаю нічого. Знаю, що тут банош гарно готують», – посміхається фіналіст «Майстер Шеф» Микола Люлько. Він вважає, що у туристичній галузі гастрономія – це №1: «Коли я їду в якусь країну чи в якесь місце, перше, що я шукаю – де поїсти». 

Як і більшість туристів, шеф-кухар прагне в першу чергу скуштувати страви, якими знаменитий регіон. У Полтаві це галушки, на Закарпатті – банош і боґрач. Зараз Микола приїхав лише на форум, щоб продемонструвати свої знання, однак планує якось поїхати на Закарпаття з сім’єю і залишитися на довше, аби краще пізнати історію краю. Шеф переконаний, що потрібно надавати більше цінності професії кулінара і ламати негативні стереотипи, які довкола неї склалися. Микола Люлько активно веде сторінки на YouTube та Instagram, а для форуму в Мукачеві підготував соціальний ролик. 

Регіональний гастрономічний форум виступив не лише як кулінарний, але і як благодійний захід. Кошти, зібрані від продажу квитків, передали 12-річній героїні Тетяні Тулайдан. Дівчинці вручили сертифікат на суму 10 тисяч гривень.

Під час повені у Стебному Тетяна врятувала чотирьох дітей і за свій відважний вчинок була відзначена нагородою від президента.

Микола Тищенко, народний депутат і ресторатор, стверджує, що такі події, як Регіональний гастрономічний форум, важливі і для України, і для Закарпаття: «У стратегії президента «Мандруй Україною» це один із напрямків до розвитку. Підвищення кулінарного рівня на Закарпатті сьогодні я вважаю одним із найголовніших етапів до створювання нових робочих місць, нових туристичних «якорів». Коли люди подорожують країною, вони приїжджають до ресторанних закладів, які демонструють той чи інший рівень кулінарних знань, і якщо ми демонструємо високий рівень, звісно, у таких стратегіях до нас ставляться як до рівних… В цих умовах пандемії, які сьогодні є у світі, ми підтримуємо наших підприємців, підтримуємо їхній рівень і фах».

Нардеп зізнається, що на Закарпатті смачна їжа, однак немає таких різноманітних кулінарних стратегій і технологій, як у Європі. Саме тому було зроблено все, щоб у Мукачево приїхали найвідоміші кулінари з України, які мають досвід світових перемог. Сьогодні вони безкоштовно передали свої знання закарпатським шеф-кухарям та рестораторам.

Читайте також:

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!