Кавун: користь і шкода ягоди, як правильно вибирати
Спочатку розберемося в тому, що ж таке кавун. Деякі біологи стверджують, все-таки, ягода, але помилкова. Інші називають гарбузом, через приналежність до сімейства гарбузових. Незалежно від назви, кавун вважається одним з найбільш корисних продуктів, якщо вживати його в міру.
Чим корисний кавун
Всі знають, що кавун більш, ніж на 90% складається з води. Саме тому вважається хорошим сечогінним засобом. Також містить корисні речовини: вітамін С - 15% від добової норми людини. Вітамін А, В3, фолієва кислота, кальцій, магній, калій, фосфор та інші.
Як і будь-який інший продукт червоного кольору, кавун містить лікопін, концентрація якого в два рази вище, ніж в томатах. Це антиоксидант, який допомагає при хворобах серцево-судинної системи. Також лікопін допомагає при очних захворюваннях і корисний для профілактики онкології.
Цитрулін - речовина, яка міститься в кавунових кірках. Необхідно, щоб вивести з організму токсини. Крім того, сприяє розширенню судин і налагоджує обмінні процеси в клітинах.
Дієтологи кажуть, що кавун - хороший засіб для детокса. Він допомагає боротися з запорами і прискорює обмін речовин.
Шкода кавуна - кому протипоказаний
Незважаючи на те, що ягода майже повністю складається з води, в ній дуже багато цукру. Калорійність низька (на 100 гр - 30 ккал), але глікемічний індекс (показник, який відображає вплив продукту на рівень цукру в крові) високий - 70-80 одиниць. В 100 гр кавуна може міститися 1-2 ч.л цукру. Цей момент пояснює, чому кавун сечогінний.
Після того, як в кров надходить велика кількість цукру, нирки отримують "сигнал" про те, що його потрібно вивести. Вимивається не тільки та рідина, що надійшла разом з кавуном, але і вся інша. Це загрожує зневодненням. Високий глікемічний індекс викликає бажання їсти кавун більше і більше, а нерозтрачений цукор стає причиною зайвих кілограм.
Коментарі - 0