Доставка їжі: сервіс не лише для лінивих
Служби доставки врятували ресторанну галузь під час локдауну. Ставлення українських споживачів до них також змінилося. Готова їжа трансформує харчові звички людей.
Втім, це відбувається вже не один рік. Які позитивні і негативні аспекти приховує цей процес?
Довелося чути розповідь однієї бабусі з гірського району, котра має онучку у великому місті. Дівчинка звикла харчуватися піцою і суші, які часто замовляли у неї вдома. Якось на Святвечір онука приїхала до бабусі. Та, за звичаєм, приготувала 12 страв. Однак дівчинка спантеличила її заявою: «Бабо, в тебе нічого їсти». Жодна з 12 страв її не цікавила. Ця дитина не сприймала Святу вечерю як частину рідної їй культури, і, можна припустити, взагалі не надавала їй жодного значення, окрім можливості поїсти. А їсти вона хотіла піцу або суші.
Інша історія з життя – про молоду пару, яка після весілля щодня замовляла піцу. Так тривало доти, доки не закінчились подаровані гостями гроші. Тоді чоловік попросив дружину що-небудь приготувати. Вона відмовилася і продовжила вимагати піцу, хоча платити за неї було вже нічим.
Судячи з цих оповідей, виглядає на те, що готова їжа змінює сімейний уклад та витісняє столітні народні традиції. Проте вона може бути рятівним кругом.
У пані Люби донька з маленькою внучкою живе в Польщі. Жінка розповідає знайомим, що донька майже не готує – їжу замовляють.
Щоб матір з немовлям не повинна була готувати – для українок це щось з області фантастики. Бо ж неодмінно треба обійти і дитину, і чоловіка, і хату, і бажано ще підробіток знайти, щоб не сидіти у декреті просто так. На заваді змінам стоїть не тільки матеріальне становище, а часто й переконання, що «правильна» жінка мусить готувати для сім’ї. Навіть ледве жива від утоми, вона не замислюється, що цей обов’язок можна делегувати.
Звісно, таке рішення не для всіх доступне територіально. Набагато легше замовити піцу Харків, ніж організувати доставку їжі у яке-небудь віддалене село. З іншого боку, в такому куточку можуть вижити давні рецепти.
У наші дні можливість доставити їжу вже дають заклади навіть у не дуже великих населених пунктах. Безумовно, поширення сервісів доставки несе безліч переваг:
- Економить сили господині. Буває, що після недоспаної ночі і важкого дня жінці хочеться просто відпочити, а не стояти біля плити. Що й казати – будь-яка людина заслуговує на відпочинок. Коли на те пішло, піца з сирними бортиками додасть не менше калорій, ніж галушки.
- Дозволяє не відволікатися від важливого. Якщо довелося затриматися на роботі, і вже хочеться їсти – тут і виручить цілодобова доставка їжі. Коли б не дав про себе знати голод, перекус – тут як тут.
- Швидке частування. Якщо несподівано надійшли гості, не потрібно вигадувати, який кулінарний шедевр можна приготувати з того, що завалялося у холодильнику. З піцерії швидко привезуть все, що потрібно для приємної вечері у дружній компанії.
- Можливість спробувати нове. Не всі наважуються на самостійні кулінарні експерименти, і не завжди є час вийти, щоб поїсти у ресторані. Але з доставкою їжі додому легко відкрити для себе нові смаки.
Звісна річ, ні піца, ні суші не можуть замінити традиційні 12 страв Святвечір, а равіолі не повинні витіснити домашні вареники і пельмені. Але якщо час від часу серед щоденної метушні організовувати собі смачну вечерю без зусиль –у цьому немає нічого поганого.
Коментарі - 0