Цікаві факти про сочевицю
06.04.2024 13:26
2467
0
Сочевиця в нашій місцевості не є такою популярною, як горох чи квасоля. Сочевицю називають «царицею бобових»: розповімо, чому її так назвали і чим вона цікава.
- Сочевицю вирощують з давніх-давен. Найдавніші згадки про неї виявлені на Близькому Сході. А от в Єгипті про сочевицю, на думку вчених, дізналися приблизно в 2 400 році до нашої ери. Сочевиця згадується також в Біблії. В ній розповідається як Ісав, син Ісаака і Ревеки, за миску юшки з червоної сочевиці продав своє право на первородство. Натхненні цим біблійним сюжетом французькі кухарі, навіть, створили блюдо з сочевиці за назвою “юшка Ісава”.
- Сочевиця має дуже багато різноманітних сортів, і буває різних кольорів – від чорного до зеленого. І кожен з них видів відрізняється від інших смаком та часом приготування. У сочевиці білого, червоного і жовтого кольорів традиційно видаляється оболонка, завдяки чому вона готуються в рази швидше ніж інші.
- Сочевиця по-праву можна назвати дієтичним продуктом. Вона на 54% складається з складних вуглеводів і на 26% – з білка, який легко засвоюється організмом. Крім того, в сочевиці міститься мінімальна кількість жиру. Завдяки цьому сочевиця вважається одним з найкращих продуктів для вегетаріанців і тих, хто стежить за своєю вагою. Страви з цими бобами перетравлюються досить повільно і дарують почуття насичення на досить довгий час.
- Сочевиця є дуже корисною. Вона знижує рівень цукру в крові, в ній багато клітковини, а за вмістом заліза б’є рекорди серед рослинної їжі. Найбільш корисною вважається зелена сочевиця: це недостиглі боби, в яких міститься дуже багато клітковини.
- Сочевиця – екологічно чистий продукт, адже не накопичує в собі ніяких шкідливих речовин з навколишнього середовища. Тому вирощена навіть в забруднених районах буде дуже корисною. У ній також не накопичуються нітрати, які можуть потрапити в рослини після оприскування хімікатами.
- Різні види сочевиці потребують різного часу для приготування. Зелена або «французька» буде варитися близько години, червона, очищена від оболонки, – 15-20 хвилин. Найменше часу на приготування потрібно жовтій. Це очищені від лушпиння недозрілі боби, тому варитися вони будуть максимум 15 хвилин. Коричнева сочевиця, повністю дозріла, вариться 25-30 хвилин. Замочувати сочевицю перед приготуванням не потрібно.
- Із сочевиці готують багато різних страв. Крім супів і гарнірів, з цих бобів можна приготувати котлети, запіканки, начинку для пирогів і пиріжків, хліб і, навіть, десерти. Наприклад, з сочевиці можна зробити корисні цукерки: потрібно змішати в блендері відварену червону сочевицю, фініки, родзинки, курагу, горіхи, які ви любите, додати какао і трохи цукрової пудри. Кажуть, що смак сочевиці абсолютно не відчувається.
- Варто врахувати, що сочевицю не можна вживати всім без винятку. У ній містяться пурини – сечова кислота, яка може призвести до загострення сечокам’яної хвороби і подагри. Людям, що страждають від цих хвороб, перед вживанням сочевиці ліпше було б порадитися з лікарем. Не варто захоплюватись стравами із сочевиці й тим, у кого є проблеми з шлунково-кишковим трактом. Якщо з’їсти багато сочевиці, то такі хвороби можуть загостритися.
Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!
Коментарі - 0