Чому спаржа така корисна і як її правильно готувати

27.04.2024 19:34 1413 0
Чому спаржа така корисна і як її правильно готувати

Чому спаржа - це хороший та корисний продукт і як її краще готувати, щоб отримати максимальну користь.

Щороку навесні, коли вона з'являється, привертає увагу своїм незвичним виглядом і кольором на фоні інших ранніх овочів. Йдеться про спаржу. Її можна зарахувати до тих овочів, які або люблять, або їх сахаються. Швидше за все люди, які не люблять спаржу, просто не їли правильно приготовленої.

Сезон спаржі нетривалий - від кінця квітня до початку червня. Тому пробуйте приготувати її зараз. У ній багато поживних речовин і мало калорій. Крім того, вона може бути чудовим сезонним доповненням до багатьох страв

Спаржа (Asparagus) - багаторічна трава, з кореневища якої виростають наземні стебла. У їжу вживають молоді пагони, поки на стеблах не розкрилися бруньки. Бо пізніше пагони задерев'яніють і стануть неїстівними.

Спаржа буває в продажі трьох видів: біла, фіолетова і зелена. Колір залежить від ступеня зрілості. Білі - наймолодші, ніжні паростки, які ще не вибилися на поверхню і не побачили сонця. Під дією світла пагони спаржі стають фіолетового кольору, а потім швидко зеленіють.

Зелена спаржа - найпопулярніша, росте на відкритому повітрі і тому дешевша. Зелену спаржу можна заморожувати, завдяки чому вона буде доступна цілий рік. У ній більше, ніж у білій, харчових волокон, вітамінів і мікроелементів.

ЧИМ КОРИСНА?

За низької калорійності, від 20 до 30 Ккал на 100 г, спаржа містить багато мікро- і макроелементів, біологічно активних сполук. Зокрема, вона виділяється за кількістю (вітаміну U): в 100 г - 110% від добової норми, вітаміну С - 22%, вітаміну К - 35%, фолієвої кислоти - 13%, лютеїну і його ізомеру зеаксантину -11,8%, бета-каротину -9%. А також містить мідь, фосфор, марганець, залізо, калій.

Досить багато в спаржі фолієвої кислоти, тому її рекомендують включати до раціону вагітним та жінкам, що планують завагітніти, оскільки фолієва кислота підтримує нормальний розвиток плода.

До спаржі також варто звернутися через наявність аспарагіну, органічної амінокислоти, яка поліпшує роботу нирок і має сечогінну дію. Крім того в спаржі багато харчових волокон, які поліпшують перистальтику кишечника.

Протипоказана спаржа у разі індивідуальної нестерпності.

ЯК ПРИГОТУВАТИ?

Класичний спосіб приготування - відварена спаржа. Ви також можете приготувати її на пару або запекти в духовці. Пагони спаржі можна їсти сирими і додавати в салати, тушкувати, готувати на грилі, використовувати для приготування різноманітних супів, а також у вигляді гарнірів до м'яса або риби.

Щоб зберегти поживну цінність, ліпше готувати спаржу на пару або відварювати в ледь підсоленій воді буквально кілька хвилин. Це збереже її колір і вона буде хрумкою. А чим довше ми будемо готувати, тим м'якшими стануть її стебла.

Зберігати спаржу можна в холодильнику до тижня.

Спаржа - хороший, корисний продукт, який зробить харчування різноманітним.

І ще важливо не забувати зводити до мінімуму кількість нітратів, особливо в ранніх овочах. Тому:

- ретельно мийте овочі, очищайте від шкірки.

- не тримайте їх в поліетиленових пакетах. Відсутність доступу "свіжого" повітря пришвидшує перетворення нітратів на шкідливі нітрити.

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!